Een rechtszitting is voor velen een spannend en emotioneel onderdeel van de juridische procedure.
Stap 1: Start procedure bij de rechtbank
Een juridische procedure in familierecht begint altijd door schriftelijk een verzoek in te dienen bij de rechtbank. Dit gebeurt door de verzoekende partij (de partij die iets wil van de rechter). De verwerende partij wordt in de gelegenheid gesteld om een verweerschrift in te dienen. In het familierecht is het alleen toegestaan om via een advocaat te procederen. U mag niet zelf in persoon procederen.
Stap 2: Zittingsdatum
Nadat alle stukken bij de rechtbank zijn ingediend en ontvangen, bepaalt de rechtbank een zittingsdatum: dit is de datum waarop u bij de rechtbank dient te verschijnen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met dagen waarop u niet kunt. De zittingsdatum wordt per brief naar uw advocaat verstuurd.
Stap 3: Nadere stukken indienen
Tot 10 dagen vóór de zittingsdatum mogen er nog nadere stukken worden ingediend. Dit kunnen allerlei stukken zijn om uw zaak hard te maken. Als stukken buiten de 10 dagen termijn worden ingediend, is er geen garantie dat de rechter ze meeneemt. Als het eenvoudig te doorgronden stukken zijn (bijvoorbeeld 1 of 2 A4-tjes), dan worden ze alsnog meegenomen. Een paar dagen vóór de rechtszitting neem ik contact met u op om de laatste dingen ter voorbereiding door te spreken.
Stap 4: Aanwezig zijn bij de rechtbank
Nadat beide partijen de gelegenheid hebben gehad om stukken in te dienen, is het tijd voor de rechtszitting. Ik verzoek u minimaal een half uur voor de zitting op de rechtbank aanwezig te zijn, zodat we zo nodig nog het een en ander kunnen doorspreken. Om de rechtbank binnen te kunnen komen, dient u zich te allen tijde te identificeren. Vervolgens gaat u door een poort voor een veiligheidscheck. U krijgt bij de portier te horen in welke zaal de zitting zal plaatsvinden en de bode zal uw zaak omroepen. Zie ook onze routekaart naar de Rechtbank 's Hertogenbosch.
Stap 5: De rechtszitting
In de rechtszaal zult u helemaal voorin de rechter(s) zien zitten, met vlak naast zich de griffier. Daarvoor zijn twee tafels gepositioneerd waar de advocaat en zijn cliënt dienen plaats te nemen. Rechts voor de rechter neemt de verzoeker plaats en links van de rechter de verweerder. Er mag geen publiek op de zitting aanwezig zijn, omdat familierechtszittingen altijd besloten zijn.
Vervolgens zal de rechter het woord nemen en zal de verzoekende partij het woord krijgen om het een en ander toe te lichten. Daarna mag de verwerende partij reageren. Aansluitend zal de rechter ook vragen gaan stellen aan de cliënten, alsmede aan de advocaten. Nadat alle vragen van de rechter zijn beantwoord, is er nog de gelegenheid voor partijen om nog wat te zeggen. Ook de advocaten kunnen dan een verzoek doen om nog wat te mogen toelichten op de zaak. In sommige gevallen wordt er ook geschorst, dat betekent dat u samen met de advocaat op de gang terechtkomt en daar kunt overleggen en eventueel onderhandelen met de andere partij.
Stap 6: De uitspraak
De uitspraak van de rechtszitting vindt niet direct op de zitting plaats. De uitspraak zal door de rechter in een beschikking worden vastgelegd. De beschikking zal een aantal weken later naar de advocaten van partijen worden opgestuurd. Dit is gemiddeld 6 weken, maar soms ook korter.
Uw rol
De rechter zal u vragen stellen om een beter beeld te krijgen van de situatie die speelt. Ik zal u voorbereiden op deze vragen en vooraf uitgebreid met u bespreken wat u kunt verwachten op de rechtszitting, zodat we het beste resultaat uit de juridische procedure kunnen halen.